Shea maslac- zlato Afrike

Kategorija: Životni stil Objavljeno: utorak, 15 Septembar 2015 Autor Marizela

piše mr.ph. Kristina Duspara

Živimo užurbano i stresno, a pritom želimo biti njegovani i lijepi. Na tržištu nam se nudi mnoštvo balzama, krema, losiona za kožu; no koji je najbolji i zašto? Postoji li komponenta kozmetičkog preparata koja je prihvatljiva za apliciranje na sve tipove kože? Postoji i zove se shea maslac. Shea drvo ili karite drvo (lat. Vitellaria paradoxa) raste u tropskoj Africi visine 12-20 metara, a njegovo prirodno stanište je suho područje oko Sahare. Obzirom na dug vremenski period kultivisanja drveta (cca. 15 godina) i 25-50 godina koliko je potrebno da postigne punu zrelost, ovo drvo nije nikada mijenjalo svoje stanište. Orašasti plodovi karite drveta su veoma ukusni, bogatog uroda. Shea maslac (lat. Butyrospermum parkii) je prerađevina bijele boje ekstrahirana iz ploda istoimenog drveta. Aktivne komponente kao što su trigliceridi (kombinacija stearinske i oleinske masne kiseline) visok sadržaj vitamina A i E te proteini i minerali zaslužni su za njegovo blagotvorno djelovanje. Stearinska kiselina daje čvrstu konzistenciju maslacu, dok oleinska kiselina ovisno o temperaturi okoline utiče na mekoću maslaca. Uravnotežen odnos zasićenih i nezasićenih masnih kiselina stvara zaštitni pokrovni film na koži koji sprječava gubitak vlage, dok štiti od štetnih uticaja iz okoline, a za njegujuća svojstva također zaslužni su i lipidi (karisterol, lupeola, katitena, parkeola i dr.) Poznato je i njegovo djelovanje kao antioksidans zbog prisustva fenola (tačnije katehina). Profil prisutnih fenola sličan je onima u zelenom čaju i palminom ulju. Zanimljivo je kako je nerafinirani shea maslac prirodna zaštita kože od UV zračenja zbog prisustva cimetne kiseline koja mu ujedno daje i karakterističan ugodan miris. U kombinaciji sa sezamovim ili uljem od jojobe i eteričnim uljem kamilice; shea maslac se koristi kao mješavina za sunčanje nižeg zaštitnog faktora. Naručita učinkovitost dokazana je kod regeneracije površinskih epitelnih ćelija kože stoga se koristi za njegu starije i naborane kože (antiaging efekat), kod tretmana strija i površinskih ožiljaka kao i pomoćna dodatna terapija kod liječenja ekcema, seboreje, akni, psorijaze, neurodermatitisa, manjih rana, opekotina i ogrebotina. Kombinacija maslaca sa bademovim uljem pomaže u njezi osjetljive dječije kože, dok u kombinaciji sa eteričnim uljima divlje ruže, ruzmarina i sjemena mrkve omogućava intenzivnu njegu suhe kože. Shea maslac također pomaže postići ravotežu kapilarne cirkulacije obzirom da povećava dovođenje kisika u tkivo te eliminaciju metaboličkih toksina. Adekvatno prokrvljena koža zaštićena i mekana, dovoljnog udjela vlage osnova je ljudskoga zdravlja obzirom da je koža naš najveći organ. Kombinacijom dobrih prehrambenih navika uz sveobuhvatnu njegu kože možemo postići dinamičku ravnotežu organizma koja će omogućiti protekciju svakog organa i svakog krvog suda ljudskoga organizma.

 

Klikova: 1701