Životni stil

Šta nakon prazničnog prejedanja?

Period praznika obilježava unos kalorične hrane, dosta šećera i alkohola. Sve ovo opterećava naš organizam a najviše trpi jetra. Teško je odoljeti hrani koja se priprema za blagdane jer osim prehrambenog, hrana ima i socijalni aspekt. Iako nutricionisti svake godine daju savjete kako se ne prejedati tokom praznika, malo broj ljudi posluša. Najčešće zaboravimo na porcije koje nam trebaju. Ovo je posljedica prirodne želje da probamo nove okuse i hranu. Pri tome je dobro voditi računa da se proba manja količina i ne trpa na tanjur bez reda. Najviše se pojede mesa i slatkiša. Uz bilo koju vrstu mesa uvijek preporučujem više povrća te povrtne juhe, kako bi se meso što lakše i brže probavilo. Uvijek izbjegavati pohovano i prženo meso. Prednost davati kuhanom i pečenom. Kad god imate priliku, u ovom periodu je dobro jesti svježe salate. Mnogi ljudi teško odole slatkišima. Osvještavanje da su to „prazne“ kalorije rijetko će pomoći kad pred sobom vidimo prekrasnu tortu. Zato barem osvijestimo količinu koju jedemo i trudimo se da ne pretjerujemo. Svaki višak kalorija koje unesemo završe kao masnoće na stomaku, butinama itd. Ograničite unos alkohola jer sva alkoholna pića imaju dosta kalorija. Pijte više vode, iako nije toplo vrijeme. Voda će hidrirati tijelo i pomoći da izbacimo toksine. Svježa limunada i cijeđena narandža su dobri saveznici i protiv prehlada ali i bitni su zbog vitamina C.

Ipak, nikako ne treba zaboraviti da su ovo dani druženja i ljubavi te da ne trebamo biti prestrogi prema sebi. Uživanje sa dragim ljudima treba da nam je na prvom mjestu. Uz hranu nastaju najbolje uspomene. Neka nam praznici budu mjesto druženja i lijepih emocija a ne krivice.

I onda, nakon što niti jedan od savjeta nutricionista ne poslušamo ili nam ne „upali“ trebamo se barem dozvati nakon svega i pomoći prije svega našoj jetri koja se proteklih dana trudila da metabolizira sve ovo.

Šta možemo uraditi?

1. Smanjiti unos mesa, previše slane i slatke i hrane, te izbaciti alkoholna pića.

2. Stara dobra juha od povrća nam je sad najbolji prijatelj. Uvrstiti je barem dva puta na dan.

3. Povećati unos svježeg povrća i voća bogatog vitaminom C.

4. Dobar izbor je i kompot od suhih šljiva bez šećera koji će pomoći crijevnu peristaltiku i ubrzati probavu.

5. Nastaviti sa hidriranjem ogranizma sa barem 2 L vode ili biljnog čaja na dan.

6. Od čajeva našoj jetri pomažu maslačak, menta, kamilica, matičnjak, sikavica i peršun. Od biljaka tu je artičoka, svo tamno zeleno povrće i mrkva. Odličan napitak za oporavak jetre je svježe cijeđeni sok od mrkve, cvekle i limuna. Dovoljno je samo 1 dcl ovog soka na dan, da se mnogo pomogne našoj jetri.

6. Dobro bi bilo odmah nakon praznika krenuti na tjelovježbu te se vratiti normalnom unosu barem 3 porcije povrća i 2 porcije voća na dan.

7. Izbjegavajte unos hrane u večernjim satima, kako bi se probavni sistem odmorio, posebno jetra.

Ne treba paničiti niti ako dobijemo par kilograma za praznike. Uz disciplinu i posvećenost oni se mogu izgubiti odmah naredni mjesec. A do tada, sakupljajmo lijepe trenutke i emocije.

Image by Didio dcc from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *