• Životni stil

  Prirodom protiv stresa

  Čekala sam da se malo „slegnu“ utisci prije nego napišem tekst o odmoru. Oni koji me prate znaju koliko uvijek tvrdim da je jako bitno pored prehrane imati i pozitivne životne navike. To znači vježbati i voditi računa o svom tijelu i izgledu, spavati dovoljno, smijati se i družiti. Sve to eliminiše stres kojim smo se okružili i kojem svaki dan plaćamo danak.

 • Šta jedemo?

  Instant ili „obična“ kafa?

  Postoje mnogo dilema vezanih za prehranu, pa je tako i kafa došla na red. Ispijanje kafe ima svoj socijalni aspekt a na svim područjima Balkana danas se piju različite vrste kafe. Nekada je to bila samo tzv.“turska“ (ne znam zašto je tako zovu kad Turci piju čaj), dok se danas sve više konzumiraju instant kafe, razne mješavine, espreso itd. Upravo zato me zanimalo da li postoji nutritivna razlika između instant kafe i „obične“?

 • Životni stil

  SPONZORIRANI ČLANAK – FLAŠKA

  Oduvijek sam bila fascinirana vodom. Floskula „bez vode nema života“ je zaista tačna. Naše tijelo je gotovo cijelo izrađeno od vode. Voda prenosi i rastvara hranjive materije, bitna je za sve metaboličke procese. Dnevne potrebe za vodom su 30 ml/kg tjelesne težine. Hidratacija tijela je jako važna i nedostatak vode se brzo uočava kroz suhoću usta, slabu koncentraciju i pamćenje, umornu i suhu kožu itd.