• Šta jedemo?

  Koju “bobu” piješ a šta uz nju jedeš?

  Sve više osoba svakodnevno uzima lijekove ili dodatke prehrani. Vrlo često se uopšte ne razmišlja o hrani koja se jede uz svu tu hemiju, pa se čak miješaju „narodni“ i medicinski lijekovi, koji često poništavaju djelovanje jedno drugom. Hrana može pojačati, smanjiti, usporiti ili potpuno kočiti djelovanje lijeka.  Zato sam odlučila napisati kratak članak na ovu temu, sa imenima najčešćih lijekova kako bi se lakše snašli.

 • Prehrana

  Njega kože počinje iznutra

  Koža je naš najveći organ koji je ujedno pokazatelj i zdravstvenog ali i emocionalnog stanja. Koža nam prva daje signale kada nešto nije uredu u tijelu. Ako nam određena hrana ne odgovara, koža se buni i reaguje alergijom u vidu osipa, crvenila i iritacije. Umjesto da se tada ljutimo na svoju kožu, mogli bi joj biti zahvalni što nam daje do znanja da nešto trebamo mijenjati. Inače, i ako nemate neki od ovih simptoma, stanje naše kože se definiše kroz boju, tonus, hidriranost, količinu sebuma i aciditet (pH vrijednost). Šta naša koža voli da jedemo?

 • Šta jedemo?

  Sa kojim uljem kuhati?

  Sigurno ste nekoliko puta do sada vidjeli članak u kojem se kaže kako maslinovo ulje nije dobro za kuhanje. Neki tvrde da je u tom slučaju čak i kancerogeno. Doduše, danas se za mnogo toga tvrdi da izaziva rak. Zato želim da pojasnim, na osnovu onoga što se naučno zna, da li ulje, koje vrste i u kojem slučaju može djelovati negativno na ljudsko zdravlje.