• O meni

  O meni

  Zovem se Marizela Šabanović i po zvanju sam doc.dr. iz oblasti nutricionizma. Na ovom blogu spojila sam moju ljubav prema nutricionizmu i pisanju, sa željom da na jednostavan način objasnim složene teme.

 • Životni stil

  Izgovori i motivacija

  Prehrana se smatra dijelom životnog stila i već dugo se ne može razdvojiti od drugih navika koje imamo. Prije svega to su tjelesna aktivnost, pušenje, dužina sna, izloženost stresu, smijanje, druženje itd. Zato se upravo sve ove teme prepliću, posebno na kongresima i radionicama iz ove oblasti. Integrativni pristup postao je sasvim normalan ali i sve složeniji. Stalno sam u kontaktu sa ljudima koji imaju višak kilograma ili jednostavno žele da promijene svoju prehranu.

 • Hrana

  Sirovo vs. prerađeno mlijeko

  Česta tema mnogih članaka, je upravo rasprava koje mlijeko piti. Šta je „pravo“ mlijeko a šta je ono što nalazimo na policama naših trgovina. Kada pričamo o preporuci konzumiranja mlijeka, često zaboravimo da ljudi danas gotovo da i nemaju priliku kupiti namirnicu o kojoj govorimo, u svom pravom, prirodnom, izvornom obliku. U poslednje vrijeme, postoji veliki broj stručnjaka koji promoviraju upotrebu sirovog, neprerađenog mlijeka. Ovim tekstom želim iznijeti činjenice i pomoći da prije svega razumijemo šta piše na deklaraciji mlijeka koje kupujemo.

 • Životni stil

  Lipidni status

  U prošlom članku pisala sam o maslacu i margarinu i time počela priču o mastima. To je velika tema o kojoj bi se moglo napisati jako mnogo materijala. Masti kakve god da bile, potrebne su našem organizmu. Zato ću sada pisati kakvu ulogu imaju u našem tijelu i kako tumačiti vrijednosti koje se dobiju mjerenjem. Znam da je većina nas barem ponekad uradila nalaze krvi i dobila parametre koje onda treba protumačiti. Iako na prvi pogled, to izgleda jednostavno (upoređuje se sa referentnim vrijednostima koje su obično navedene na nalazu), priča ipak nije tako prosta.